Indhold

Momentum i 2013

2013 var året, hvor KL’s nyhedsbrev Momentum begyndte at udkomme hver anden tirsdag – i stedet for hver fjerde. Og en lang række Momentum-historier satte væsentlige dagsordener i den politiske debat. Herunder er et lille udpluk.

Borgerne vil have mere direkte indflydelse i kommunen

DECEMBER Fire ud af ti borgere ønsker mere indflydelse på beslutninger om deres lokalområde, viser undersøgelse. De fleste af dem er også parate til at ofre mere tid på det. Forsker glæder sig over engagementet og mener, at de nye kommunalbestyrelser skal finde nye måder at inddrage borgerne på.

Hvidovre tog det største spring i valgdeltagelse
NOVEMBER Samtlige kommuner havde en større valgdeltagelse ved kommunalvalget i 2013 end i 2009. Hvidovre Kommune havde den største stigning på hele 9,8 procentpoint. Spænding om borgmesterposten, kampagner og mobile stemmebokse har hjulpet stemmeprocenten op, vurderer kommuner og forsker.

Mange danskere drømmer om at flytte på landet
OKTOBER Hver syvende dansker ville helst bo på landet, hvis de kunne vælge frit uden hensyn til job og familie. Det er næsten tre gange så mange, som der rent faktisk bor på landet i dag. Til gengæld ville færre bo i storbyer, end der bor i storbyer i dag.

Flere og flere går til kommunen for at få en bolig
SEPTEMBER Kommunerne får et stigende antal henvendelser fra borgere, der ønsker hjælp til at finde en bolig. Det viser en Momentum-undersøgelse blandt de ansvarlige for den kommunale boliganvisning. Borgerne er også blevet mere krævende og siger ofte nej til et boligtilbud.

Færre danskere sætter en ære i at klare sig selv
AUGUST Danskerne er i dag ikke nær så ”hellige” i forhold til, at de vil klare sig selv uden at lægge det offentlige til last, som de var i 1995. Det viser Momentum-undersøgelse. En meget uheldig udvikling, mener både Socialdemokraterne og Liberal Alliance.

Gymnasier er for flinke med skriftlige årskarakterer
JUNI Næsten alle landets gymnasier giver højere skriftlige årskarakterer, end eleverne kan leve op til ved eksamen. Forskellen er ofte markant. Det viser en omfattende Momentum-analyse af karakterer for studenter i 2010-2012. Forskellen er størst øst for Storebælt og på gymnasier med fagligt svage elever.

Kommuner åbner dørene døgnet rundt
MAJ Flere og flere kommuner åbner dørene, så borgerne kan bruge idrætsfaciliteter, øvelokaler og legepladser uden for normal åbningstid. Københavns Kommune har truffet principbeslutning om, at alle kultur- og fritidstilbud skal have åbent 24 timer i døgnet.

Seniorjobbere står i kø hos kommunerne
APRIL Antallet af personer i seniorjob vil runde 5.000 inden sommerferien og dermed næsten være nidoblet på blot syv måneder. Det vurderer kommunerne i undersøgelse. Kommunerne er tvunget til at finde jobbene, men kæmper hårdt for at finde job, der også er relevante. KL kræver derfor ordningen reduceret eller helt afskaffet.

Mange akutledige hænger fast på offentlig forsørgelse
FEBRUAR Næsten en tredjedel af de akutledige har samlet set været på overførselsindkomst mindst fem af de seneste ti år. Og hver tiende har været på offentlig forsørgelse i mindst syv år. Det viser unik kortlægning af alle de ledige, der er omfattet af akutpakken.

Frivillige er nødvendige for fremtidens velfærd
JANUAR Hvis vi skal opretholde den kommunale service på det nuværende niveau, skal vi have flere frivillige, tænke dem mere ind i den kommunale service og opbløde grænserne for, hvad de må lave. Det mener et klart flertal af landets kommunaldirektører.

Tilmeld dig Momentums gratis nyhedsbrev på www.kl.dk/momentum

KL,Weidekampsgade 10,Postboks 3370,2300 København S,tlf. 3370 3370,email kl@kl.dk,Om beretningen,Til KL.dk,Cookies